2021-09-23 05:04Nyheter

Restate bemöter Hyresgästföreningens påståenden i Göteborgs-Posten

Patrik RosénPatrik Rosén

Hyresgästföreningen skriver på GP debatt den 16 september att ombildningar av hyresrätter är att ”rea ut göteborgarnas gemensamma tillgångar”. Påståendet är felaktigt och speglar mer egenintresset hos Hyresgästföreningen än omsorg om göteborgarna. 

En ombildning av en hyresfastighet till bostadsrätter sker alltid till marknadspris. Kommuner får alltså precis så mycket betalt som fastigheten är värd – det är alltså inte fråga om någon ”rea”. Dessa försäljningsintäkter kan kommunen sedan använda till investeringar i nya bostadsområden om så behövs eller till annat. Det gynnar både de boende och kommunen.

Hyresgästföreningen försöker i sitt inlägg blanda bort korten kring detta och skriver att det är dyrare att bygga nytt jämfört med att behålla det gamla. Självklart kostar det mer att bygga nya bostäder än att inte bygga dem. Men poängen är ju att pengarna till att bygga de nya bostäderna kommer in genom ombildningen.

Vad Hyresgästföreningen gör i sitt inlägg är att de vill hindra människor från att äga sin bostad. Ett troligt skäl är att de lever på hyresavgifter från de boende. Om färre hyr blir det mindre intäkter till Hyresgästföreningen. Det hade varit klädsamt om de var transparenta med detta i sitt inlägg.

Ta del av debattartikeln i dess helhet på GP.se:

Hyresgästföreningen blandar bort korten om ombildningar


Om Restate

Restate bildades 2012 av bl.a. Bjurfors & Thörner samt Isaksson & Partners och är ett bolag med Sveriges bredaste kompetens inom fastigheter. Vi som arbetar har gedigen bakgrund som ombildningskonsulter, fastighetsanalytiker, ekonomer, jurister, fastighetsmäklare och fastighetsvärderare.


Kontaktpersoner

Patrik Rosén
Partner
Patrik Rosén